Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.





 


Vuoden 2020 alussa käynnistyi Ponnistuksen naisten edustusjoukkueen henkiin herättäminen. Seuralla ei ollut naisissa edustusjoukkuetta yli kymmeneen vuoteen, vaikka historia on kunniakas — olihan Ponnistuksella takavuosina naisten joukkue jopa silloisessa mestaruussarjassa.

Naisten joukkueenjohtaja Reijo Sormunen muistelee seuralla olleen naisten edustusjoukkue vielä vuonna 2008 — kaveriporukkana, vailla tulevaisuutta, koska seuran junioritoimintakin oli hakusessa.

"Kun junioritoiminta saatiin taas käyntiin, oli selvää, että sitä täytyy olla myös tytöille", Reijo painottaa.

"Silloin yhteiskunnassa oli vallalla ajatus, että tytöt eivät muka saisi olla reippaita. Päätimme, että näin ei ole, vaan tytöille on annettava mahdollisuus jalkapalloharrastukseen täsmälleen samoilla edellytyksillä kuin pojillekin. Tähän kokonaiskuvaan kuului myös naisten joukkue. Matkan varrella menetimme pari tyttöjen ikäluokkaa, koska emme muutamasta yrityksestä huolimatta saaneet naisten joukkuetta kasaan. Nyt saimme — ja olen siitä onnellinen!"

Ponnistuksen juniorina kasvanut, naisten joukkueen kapteenistoon kuuluva Sanni Määttänen on tyytyväinen naisten joukkueen ylösnousemukseen.

"Tulee tunne, että seura haluaa turvata pelaajapolkua ja kannustaa minua pelaamaan", hän pohtii.

"Tätä ennen oli aikuisikään tullessa mietittävä seuran vaihtamista — nyt ei tarvitse."

Kaudella 2020 naisten nelosessa aloittaneen edustusjoukkueen runko koostuukin Ponnistus-taustaisista pelaajista, joista joillakin on takanaan jo vuosien matka seuran väreissä.

"Kun tammikuussa 2020 pidimme ensimmäiset naisten joukkueen harjoitukset, oli mukana heti 13 pelaajaa", Reijo miettii. "Se oli odottamaani paljon lupaavampi alku."

Hyvähenkiseen joukkueeseen on siirtynyt pelaajia myös toisista seuroista, jopa niin, että erään kilpailevan seuran naisten joukkueen valmentaja hämmästeli ihastellen ääneen Ponnareiden vetovoimaa. Joukkueessa onkin nyt jo yli 20 pelaajaa.

"Tavoite oli joukkueen olemassaolon vakiinnuttaminen, ja se näyttää onnistuneen", Reijo sanoo.

Valmentaja Santtu Luoto kertoo tilanteen olevan haasteellinen.

"Vuoden 2020 alussa alkanut joukkueen rakentaminen koki koronaepidemian myötä takaiskun treenaamisen ja pelaamisen vaikeutuessa rajoitteiden vuoksi. Sama ongelma on tietenkin jokaisella seuralla, mutta Ponnistuksen naisille se iski ikävästi juuri joukkueen rakennusprosessin alkuun."

Sarja saatiin kuitenkin pelattua: joukkueen peli parani ja löysi uomiaan, voittojakin saavutettiin ja lunastettiin näin lupa olla mukana. Kausi 2020 meni kuitenkin ikään kuin haasteiden karikossa luovien, ja kaudesta 2021 ei voi kuin toivoa parempaa pitkäjännitteisessä kehitystyössä.

"Talven ja alkukevään 2021 koronarajoitteet aiheuttavat sen, että kun lopulta — toivottavasti viimeistään huhtikuussa — pääsemme taas harjoittelemaan joukkueena, olemme jälleen ikään kuin aloittamisen tilassa, vaikka pelattu kausi jo näyttikin hieman juuri meidän pelaajillemme sopivaa pelitavan suuntaa ja kehityskohteita", Luoto miettii.

"Nyt kysytään malttia, kärsivällisyyttä ja mielenrauhaa, ihan jokaiselta. Mutta tuleepa treenaaminen ja pelaaminen olemaan sitten sitäkin hauskempaa!" Santtu uskoo.

Reijo on menneeseen kauteen pääosin tyytyväinen.

"Koronahaitoista huolimatta joukkue kasvoi ensimmäisenä kautenaan, ja fiilis oli hyvä."

"Hyvä esimerkki tästä on eräs jonkin aikaa mukana olleen ja urheiluvammojensa vuoksi lopettaneen, kokeneen pelaajan kommentti jäähyväisviestissään: hän kertoi tykänneensä todella paljon joukkueen toimintakulttuurista."

Huhut kuiskivatkin joukkueen rinkiin olevan tulossa myös uusia pelaajia, kunhan kentät avautuvat — mielenkiintoa on siis herätetty.


Sanni valmentaa pelaamisen ohessa myös Ponnistuksen 2013-2015 syntyneiden tyttöjen joukkuetta.

"On niin hauskaa, kun pienet ovat käyneet katsomassa naisten pelejä. On hauskaa saada toimia heille myös jonkinlaisena esikuvana", Sanni nauraa.

Nyt seuralla onkin tarjota täysi-ikäistyville junioripelaajille Ponnistuksen pelipaita myös aikuisten sarjassa. Niinpä naisten edustusjoukkueella ja seuran B-tytöillä onkin tekeillä yhteistyötä muun muassa yhteisten harjoitusten muodossa, ja nähtiinpä jo naisten sarja- ja futsalpeleissäkin B-tyttöpelaajia kokeilemassa naisten sarjojen vauhtia.

"On kiva tehdä yhteistyötä B-tyttöjen kanssa", Sanni — itsekin vielä paperilla B-ikäinen pelaaja — sanoo.

"Myös omasta näkökulmasta on mukavaa, että mukana on myös saman ikäisiä ja nuorempia. Naisten joukkueessa on suurempi ikähaitari, kuten tietenkin kuuluukin olla. Tämä on B-tytöillekin hieno mahdollisuus kokea vanhempien menoa, koska pian he ovat naisten joukkue — ja jatkavat taas sitten viestikapulaa heitä nuoremmille."

Reijon mukaan joukkue rakentuu edelleen tavoitteelliseksi jatkeeksi junioreille. Sannillakin on selkeä tavoite naisten joukkueelle tulevaan.

"Joukkueen pelaajien pitää vielä edelleen oppia tuntemaan toisiaan niin pelaajina kuin ihmisinä, eri taustoista kun tulemme", hän miettii.

"Naisten joukkue on innokas porukka, jolla on tekemisen meininki, mutta silti ryhmä on henkisesti joustava: kaikki otetaan mukaan, kaikille löytyy joukkueesta oma paikka. Itsellänikin on tässä joukkueessa turvallinen olo: tiedän, että minua arvostetaan juuri sellaisena kuin olen."

"Itse olen liikkeellä futiksen parissa suuremmalla motivaatiolla kuin koskaan aikaisemmin — koronasta huolimatta!" Sanni painottaa tavalla. joka lupaa Ponnistuksen naisten joukkueelle hyvää kaudelle 2021.


Lue myös Ponnistuksen tyttöjen toiminnasta

Ponnistuksen tyttö- ja naispelaajien määrä on huimassa kasvussa: vuoden 2021 alussa seurassa on jo yli 170 tyttö- ja naispelaajaa. Haastattelimme muutamia tyttöpuolen aktiiveja selvittääksemme miten näin on päässyt käymään.

Valmennuspäällikkö Outi Alakurtti, mistä arvelet tämän kasvun johtuvan?
”Meillä on panostettu todella paljon juniorien valmennukseen, mikä varmasti on yksi iso osatekijä. Kun valmennus on kunnossa, niin pelaajat viihtyvät ja tuovat kaverinsakin mukaan. Meillä on aivan erinomaisia kokeneita valmentajia tytöissä, kuten Santtu Luoto joka naisten edustusjoukkueen lisäksi valmentaa 2010-11 tyttöjä sekä Reijo Svensk B-tytöissä. Tärkeää on myös, että meillä on nuoria, todella lahjakkaita valmentajia kuten Sanni Määttänen ja Pinja Jalava. Meillä on hyvä yhteistyö kaikkien valmentajien kesken, ja toimintaa suunnitellaan pitkäjänteisesti. Lisäksi kerhotoiminta on meillä kasvanut huomattavasti ja luonnollisesti sitä kautta tulee uusia pelaajia nuorimpiin ikäluokkiin.”


Santtu Luoto, millaisena näet Ponnistuksen tyttöpuolen tilanteen?
”Ponnistuksen tyttöpuolella on vireillä hyvähenkinen yhteistyö eri ikäluokkien välillä. Uusia toimintamalleja pelaajien etua ajatellen kehitellään aktiivisesti, ja toimijat ovat motivoituneita. Kaikki tämä tähtää tietenkin siihen, että joukkueissa on pelaajilla hyvä olla ja opiskella lajia, ja tämä fiilis taas ruokkii toimijoidenkin energiaa. Ollaan siis positiivisessa luupissa. Nyt kun saimme kaudella 2020 myös Ponnistuksen naisten edustusjoukkueen elvytettyä vuosien tauon jälkeen, näyttävät asiat etenevän hienosti."

Reijo Svensk, olet mukana seuran johtokunnassa valmennuksesta vastaavana ja aktiivi myös tyttöpuolen valmennuksessa. Miten näet tyttöpuolen Ponnistuksessa?
"Paljon on tehty työtä, jotta olemme päässeet näin hyvään tilanteeseen, jossa nyt olemme, ja josta tyttöpelaajien määrän kasvu kertoo. Nyt kun pohjaa on saatu vahvistettua, kykenemme tarjoamaan pelaajille yhä parempaa ja yksilöllisempää valmennusta, josta hyvänä esimerkkinä esimerkiksi maalivahtivalmennukseen kaapattu perulainen Carlos Vasquez joka täydentää hienosti maalivahtivalmennustiimiämme."

"Keväällä 2021 tulemme järjestämään muun muassa erityisen tyttö- ja naisfutispäivän, ja syksyllä seuran tyttöjoukkueet 2012 syntyneistä vanhempiin leireilevät yhdessä. Mielenkiintoisia juttuja on siis viritteillä - pysykää kuulolla!”
Seuran tyttöpuolen perusta valetaan tietenkin jo aivan pikkuisten kerhotoiminnalla, jossa lajiin tutustutaan ja kenties rakastutaankin.

Timo Palmroos, olet tehnyt paljon työtä kerhotoiminnan kehittämisen eteen, millaiset ovat tyttöenergiat kerhoissa?
"Tosiaan kerhojen kehittämisen eteen on tehty paljon töitä, ja ne ovatkin nyt varsin hyvällä mallilla. Iso kiitos tietenkin osaavalle valmennukselle jota ilman kerhoja ei voisi pyörittää. Meillä on mahtavia hahmoja kuten Raul ja Sanni, muutamia mainitakseni, jotka todella osaavat innostaa lapsia liikkumaan ja jalkapallon pariin. Kerhoja on määrällisesti enemmän kuin ennen ja nyt keväällä lanseeraamme taas uutta. ”

Anni Lehtonen, toimit aktiivisesti mm. seurakehitystyöryhmässä ja myös 2012 syntyneiden tyttöjen joukkueenjohtajana. Olet varmasti tyytyväinen tyttöpuolen toimintaan?
”No kyllä tosiaan. On ollut ilo seurata kuinka uudet pelaajat ovat päässeet heti hyvin osaksi ryhmää huippuvalmentajamme Outin ohjauksessa. Koska yhteistyö valmennuksen kanssa on toimivaa, saan myös jojona pelaajien vanhemmille oikeat tiedot oikeaan aikaan. Valmennuspäällikkönä Outi on saanut myös valmentajat tekemään tiiviimmin yhteistyötä ja on ihana nähdä kuinka osaavia valmentajia meillä on.”

Ponnarikummi Eva Karumaa ja oikea ”iki-Ponnari” Risto Lampinen (mm. vuosien 1966-1973 miesten edustusjoukkueen kapteeni), olette tuttu näky seuraamassa Ponnari junnujen treenejä niin Brakulla kuin Haapiksellakin. Miltä toiminta näyttää?
”On todella ilo nähdä noin suuret määrät junioreja pelaamassa. Sen mitä kentän laidalta osaa arvioida niin eteenpäin on menty paljon viime vuosina. Tietenkin myös omalla kotikentällä on suuri merkitys sille että lapset voivat harrastaa lähellä kotia. Iloista ja hyvähenkistä meininkiä tuntuu junnuilla olevan. ”

Ponnistuksessa nuorimmat joukkueissa pelaavat tytöt ovat 2015 syntyneitä. Kaikkiin ryhmiin mahtuu mukaan uusia pelaajia. Tervetuloa mukaan, olet sitten vasta-alkaja tai sitten jo pidempään pelannut!


#PONNARITFUTAA






 

   





images and words: Santtu Luoto, Timo Palmroos, Teo Majamäki

Evästeet

Tämä sivusto käyttää evästeitä tallentaakseen tietoja koneellesi.

Hyväksytkö evästeiden käytön?